En waarom zet je het in?

Wat is netwerkwijs?

Netwerkwijs is een werkwijze voor iedereen die in het sociaal werk cliënten duurzaam verder wil helpen. Het is een benadering die vanaf de intake met een cliënt het netwerk betrekt. Soms is dat een familielid die de financiën kan doen, of een tante die af en toe de kinderen naar school brengt.
Dat klinkt simpel, maar het zijn vaak praktische zaken die ervoor zorgen dat iemand er niet aan toe komt om de echte problemen aan te pakken.

Heeft iemand zelf geen mensen om zich heen om een netwerk te vormen? Heeft iemand een netwerk dat juist niet helpend is? In dat geval maken we een netwerk met behulp van de inzet van vrijwilligers of lokale (informele) initiatieven in de buurt.

Er zijn twee sleutels bij de werkwijze:

  1. Het vraagt om een specifieke gespreksvoering van jou als professional.
    NETWERKWIJS helpt je daarbij. De CHE (Christelijke Hogeschool Ede) heeft ons geholpen in de ontwikkeling van vraagstelling, afbakening en gespreksvoering. Wij willen dit graag met je delen.
  2. Het vraagt om het bouwen van netwerken rondom zaken als:
    -financiën (schuldhulpverlening, cliënt ondersteuning, maatjes, gemeente)
    -opvoedondersteuning (scholen, kinderdagverblijven, huisartsen enz.)
    -mantelzorg
    -beweging
    -vrijwilligerswerk

Waarom moet je zelf ook netwerken gaan bouwen?
Omdat je snel moet kunnen schakelen om iemands hulpvraag ‘weg te zetten’. Hulp moet wel goede en structurele hulp zijn om een goed netwerk te vormen.

De Opbrengst?
Het is een hele mooie manier om alle vormen van hulpverlening over alle schotten heen te verbinden. Formeel en informeel. De Client is ‘in charge’ en samen bepaal je met wie en hoe hij of zij weer verder kan.

Meer weten?
Bel of mail eens met Rody of Mieke van De Boei

Mieke Verhoef

Rody Koelewijn